Levoton yksin kotona oleva koira? Syynä voi olla eroahdistus

Mitä Eroahdistus on?

Tämä on laaja käsite, joka näkyy koiran erilaisina käytösmalleina niiden ollessa erossa omistajastaan. On koiria, joilla ilmenee eroahdistusta niiden jäädessä yksin kotiin ja vaikeimmissa tapauksissa jopa silloin, kun ne ovat eri huoneessa kuin ihmiset.

Eroahdistuksen merkkejä

 • Vahingon aiheuttaminen ympäri taloa
 • Haukkuminen, ulvonta, murina
 • Liiallinen kuolaaminen
 • Tuhoava käytös, kuten pureskelu tai kaivaminen
 • Vauhdikkuus tai pakoyritykset – jotkut koirat voivat jopa vahingoittaa ovia ja ikkunoita

Miksi jotkut koirat kärsivät, kun ne jäävät yksin?

Tyypillisesti tämä on eri tekijöiden yhdistelmä. Aikaisemmat kokemukset, sosiaalistuminen ja tottuminen, yksittäiset luonteenpiirteet ja geneettinen alttius. Aivan kuten ihmisetkin, koirat ovat yksilöitä ja syyt vaihtelevat yksilöittäin.

Millainen koira on altis eroahdistukselle?

Eroahdistus on yleistä nuorilla koirilla 9 kuukauden iästä kaksivuotiaaksi, sekä iäkkäämmillä, näön ja kuulon huononnuttua omistajistaan jo riippuvaisemmiksi tulleilla koirilla. Myös pelastuskoirilla eroahdistus on tavallista yleisempää.

Miten yleistä eroahdistus ja erossaoloon liittyvä käyttäytyminen on?

Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että yli 30% Iso-Britannian koirista osoittaa selviä levottomuuden merkkejä ollessaan yksin kotona. Näitä merkkejä mainittiin edellä. Koirat antavat myös paljon epäselvempiä merkkejä siitä, ettei niillä ole hyvä olla. Tällaisia ovat esimerkiksi rauhattomuus, omistajan jatkuva etsiminen, ahdistunut vartalon asento.

Näitä epäselviä merkkejä voi olla vaikea havaita videoimatta yksinolevaa koiraa. Omistaja ei tällöin tiedä, miltä koirasta tuntuu. Asiantuntijat arvioivat, että jopa 80% koirista saattaa kärsiä hiljaa.

Onko koirallani eroahdistusta, vai käyttäytyykö se huonosti?

Vahinkoja tai tuhoamista voidaan tulkita väärin. Jotkut omistajat tulkitsevat koiran kostavan tai ärsyttävän. Tämä ei voisi olla kauempana totuudesta. Jos koira ei käyttäydy toivotulla tavalla sen jäädessä yksin kotiin, älä rankaise lemmikkiäsi, sen toiminta voi olla oireilua akuutista kärsimyksestä.

Miten eroahdistus diagnosoidaan?

On paras puhua eläinlääkärin tai käyttäytymisasiantuntijan kanssa. He auttavat löytämään syitä käytökselle kysymysten ja mahdollisten eläinlääkärin tutkimusten avulla, jotta voidaan poissulkea fyysisiä haasteita, kuten ruoansulatuskanavan tai virtsateiden ongelmat, tai kouristukset. Eroahdistuksen ollessa kyseessä eläinlääkäri tai käyttäytymisen asiantuntija voi antaa oleellisia ohjeita siitä, miten toimia koiran kanssa ja tukea koiraa.

Onko eroahdistukseen parannuskeinoa?

Oikeanlaisella avulla ja tuella useimmat koirat tuntevat olonsa vähemmän ahdistuneiksi niiden jäädessä yksin kotiin. Eläinlääkäri tai käyttäytymisen asiantuntija on paras henkilö löytämään kanssasi parhaan suunnitelman omalle koirallesi. Suunnitelmaan saattaa kuulua:

 • Vastakkainen toimintatapa
 • Ahdistusta lieventävä lääkitys – usein trisykliset masennuslääkkeet, kuten klomipramiini
 • Luonnollinen rauhoittava lisäravinne, kuten YuCALM Dog https://www.lintbells.fi/tuote/yucalm/

Monet käyttäytymisen asiantuntijat ja eläinlääkärit ehdottavat vastakkaisen toimintatavan kokeilemista lievissä tapauksissa. Tällä tekniikalla pelkoa aiheuttavasta tekijästä miellyttävämpää. Jos koiran eroahdistus ei ole kovin vakavaa, asiantuntija saattaa suositella kokeilemaan seuraavanlaisia asioita:

 • Täytetyt kongit, ontot kumilelut, jotka voi täyttää koiran herkulla
 • Runsaasti liikuntaa, mikä rentouttaa koiraa ja saattaa saada sen lepäilemään poissaolosi ajan
 • Älypelit, henkinen harjoitus on myös hyvä koiran rauhoittumisen keino
 • Naksutintreeni voi myös olla hyvä rentoutumiskeino koiralle

Apua koirille, joilla on vaikea eroahdistus

Vaikeimmissa tapauksissa koira saattaa tarvita monimutkaista vastakkaisen toimintatavan opettelua ja siedätyshoitoa. On tärkeää tehdä tätä työtä eläinlääkärin tai käyttäytymisen asiantuntijan ohjauksessa.

Tämä on pitkä prosessi, joka vaihtelee yksilöittäin, mutta antaa käsityksen siitä, mitä voi odottaa. Todennäköisesti asiantuntija auttaa sinua löytämään keinoja, joilla voit antaa koiralle ennakkovihjeitä lähdöstäsi. Ne ovat pieniä asioita, kuten kenkien esille ottaminen tai autonavainten ottaminen. Pikkuhiljaa koiraa valmistellaan lähtöön ja poissaolon pituutta lisätään. Siedätysvaiheessa koiraa ei jätetä pitkiksi ajoiksi yksin.

Jos on mahdollista, koiran voi ottaa mukaan töihin. Myös koirien päivähoitoa on tarjolla ja koiranhoitaja palveluita myös. Asiantuntija voi myös ehdottaa ahdistusta liventävää lääkitystä tai rauhoittavaa lisäravinnetta, kuten YuCALM Dogia, https://www.lintbells.fi/tuote/yucalm/. Ne nopeuttavat koirasi olotilan kohenemista.

Muista aina, että eroahdistuksesta kärsivä koira ei voi käyttäytymiselleen mitään. Se tarvitsee apuasi ollakseen onnellisempi ja varmempi yksin ollessaan. Aivan kuten läheistesi tarvitessa tukeasi koirasi tarvitsee kärsivällisyyttä, ymmärrystä ja rakkautta, jotta sen elämästä tulee taas parempaa.