Koiran ruoansulatuksen haasteiden syitä ja hoitokeinoja

Ruoansulatusjärjestelmän haasteisiin on monia syitä. Joskus syyt ovat yksinkertaisia ja koira paranee itsestään, kun siitä huolehditaan hyvin. Toisinaan ruoansulatusjärjestelmän haasteet voivat olla vakavia ja vaatia eläinlääkärin hoitoa.

Mitä syitä ruoansulatusjärjestelmän häiriöille on?

Totuus on, että syitä on vaikka mitä!

Yleinen syy nuoremmilla ja ehkä ahneemmilla koirilla on se, että koira syö pilaantunutta ruokaa tai muuta syötäväksi kelpaamatonta roskien seasta tai ympäristöstä.

Koira voi saada vatsavaivoja myös muuttuneesta ruokavaliosta. Joskus niiden täytyy totutella uuteen ruokaan asteittain muutaman päivän aikana.

Koira voi myös kärsiä ruoka-aineallergiasta, intoleranssista tai ärtyneen suolen oireyhtymästä, kuten ihminenkin.

Vakavampia syitä

Mikä tahansa suolen toimintaan vaikuttava asia voi aiheuttaa vakavampia ruoansulatuskanavan haasteita. Esimerkkeinä vakavista suoliston ongelmista ovat suolen kiertymät, suolitukos, haavaumat ja syöpä. Ruoansulatuskanavan ongelmia voivat aiheuttaa myös muut elimistön osat, kuten maksa- tai munuaissairaus ja haiman ongelmat.

Lisäksi on olemassa runsaasti erilaisia matoja ja ötököitä, jotka kaikki johtavat suoliston ongelmiin. Yksi erittäin vakava syy vatsavaivoihin pennuilla ja rokottamattomilla koirilla on Parvovirus. Se on erittäin tarttuva ja se voi olla hengenvaarallinen. Parvoviruksesta, parvosta, kärsivä koira tarvitsee lähes aina sairaalassa eläinlääkärin intensiivistä hoitoa.

Myös jotkin lääkkeet voivat aiheuttaa sivuvaikutuksena ruoansulatuskanavan häiriöitä. Esimerkkeinä tästä ovat yleisesti käytetyt tulehduskipulääkkeet, steroidit, jotkin antibiootit ja jotkin matolääkkeet. Ajoissa hoidettuina nämä haasteet ovat usein lieviä. Kun kyseessä on kipulääke tai steroidit, hyvin todennäköisesti lääkitystä täytyy muuttaa tai lopettaa. Tällöin kannattaa aina puhua eläinlääkärin kanssa mahdollisimman pian.

Mahdollisia syitä ruoansulatuskanavan häiriöille on paljon. Joskus jopa eläinlääkärin on vaikea erottaa vaarattomampia ja vaarallisempia ruoansulatusjärjestelmän haasteita ja niiden syitä. Jos on huolissaan koirastaan, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Koiran tunteva eläinlääkäri tietää koiran historian ja voi antaa oikeanlaisia ohjeita ja neuvoja.

Voiko odottaa ja katsoa, toipuuko koira itsestään?

Monet ruoansulatusjärjestelmän häiriöt voi hoitaa kotihoidolla. Toiset koirat toipuvat hyvin ilman eläinlääkärin apua, joskus tarvitaan eläinlääkärin hoitoa. On suositeltavaa kysyä herkästi neuvoa eläinlääkäriltä. Jos epäilee, että koira on syönyt mätää ruokaa, kotihoito voi riittää. Jos epäilee koiran syöneen jotakin myrkyllistä tai nielleen jotakin, joka saattaa juuttua suolistoon, on suositeltavaa ottaa nopeasti yhteyttä eläinlääkäriin. Kannattaa muistaa, että monet ihmisten ruoat ovat koiralle myrkyllisiä.

Madot voivat aiheuttaa ruoansulatusjärjestelmän häiriöitä. Siksi koira kannattaa madottaa 3-6 kuukauden välein.

Jos on oletettavaa, että koira toipuu ajan kanssa, eläinlääkäri saattaa suositella probiootti-prebioottilisiä. Ne auttavat ylläpitämään ulosteen sopivaa koostumusta ja tukevat suoliston hyvinvointia saaden koiran voimaan paremmin.

Miten ruoansulatuskanavan ongelmia tutkitaan ja hoidetaan?

Hoito on riippuvaista ongelmien syystä. Aina syyn löytäminen ei ole nopeaa ja helppoa. On paljon testejä, joita voitaisiin tehdä, mutta eläinlääkäri tekee päätöksen tarvittavista tutkimuksista. Ensimmäisenä eläinlääkäri poissulkee vaihtoehtoja ongelmien aiheuttajista. Eläinlääkäri kysyy oireiden alkamisesta ja tutkii koiran huolellisesti.

Jos ripuli tai ruoansulatusvaivat eivät ole kestäneet pitkään ja koiran yleisvointi on hyvä, yleensä perustutkimukset riittävät. Eläinlääkäri saattaa suositella prebiootteja ja probiootteja yhdessä hyvin sulavan, vähärasvaisen ruoan kanssa.

Jos ruoansulatusjärjestelmän ongelmat ovat jatkuneet pidempään tai toistuvat ja ruokavalion aiheuttamat ongelmat ja madot on poissuljettu, tarvitaan lisätutkimuksia. Veri- ja virtsanäytteet kertovat tarkemmin mahdollisista syistä, esim. maksan tai munuaisten häiriöistä, ja koiran kuivumisesta. Ulostenäyte kertoo infektioista ja loisista. Röntgenkuvista saa selville mahdolliset leikkausta vaativat tukokset.

Ruoka-intoleranssi ja allergiat on vaikea poissulkea. Verikokeet ovat osoittautuneet melko epäluotettaviksi. Tehokkaampi tapa on ruokavalion läpikäynti. Jos näin ei saada vastauksia, seuraava vaihe on tutkia suolta ja ottaa siitä koepaloja. Koepalat voidaan ottaa joko kirurgisesti tai endoskopialla.